13. září
Mezinárodní den čokolády
Mezinárodní den čokolády připadá na 13. září od roku 2000. Pokud jste potřebovali záminku, abyste si mohli v těchto dnech dopřát speciální čokoládovou pochoutku a to ideálně fairtradovou, už ji nehledejte! A důvodů, proč podpořit udržitelnou a etickou spotřebu, je řada...
Kakao je důležitou surovinou na světovém trhu, ale příjmy drobných pěstitelů nestačí na živobytí. V západní Africe je rozšířená dětská práce. Zakoupením čokolády s označením Fairtrade programu pro kakao přispějete ke zlepšení podmínek pěstitelů a ochraně životního prostředí. Pěstování kakaa je hlavním zdrojem příjmů pro miliony pěstitelů, ale rodiny často žijí v chudobě. Kakaovníky jsou náchylné ke škůdcům a chorobám, což ovlivňuje produkci. Mladí lidé nevidí v pěstování kakaa budoucnost a odcházejí do měst. Nadnárodní koncerny mají vliv na obchod s kakaem a ceny často kolísají. V České republice je dostupná široká škála fairtradových čokoládových výrobků, které jsou stále populárnější. Většina pěstitelů kakaa nikdy neochutnala čokoládu, ale farmáři s fairtradovou certifikací vlastní čokoládovny. Čtvrtina fairtradových pěstitelů kakaa jsou ženy.