7. června
Světový den bezpečnosti potravin
K dalšímu zvýšení bezpečnosti potravin a omezení světového nárůstu nemocí z potravin vyzývá Světový den bezpečnosti potravin (World Food Safety Day - WFSD), který se slaví 7. června. Návrh na jeho vyhlášení v rámci Organizace spojených národů (OSN) odsouhlasila komise Codex Alimentarius v roce 2016.
Světový den bezpečnosti potravin, který se slaví 7. června, letos upozorní na potravinové normy. Nemoci přenášené potravinami postihnou každý rok 1 z 10 lidí na celém světě a potravinové normy nám pomáhají zajistit, aby to, co jíme, bylo bezpečné. Cílem tohoto dne je upozornit na prevenci, rozpoznávání a zvládání rizik z potravin a zlepšit povědomí veřejnosti o bezpečnosti potravin. Ministerstvo zemědělství se tématem bezpečnosti potravin zabývá ve spolupráci se svými partnery, včetně Ministerstva zdravotnictví. Regulační systém EU i ČR zaručuje vysokou úroveň bezpečnosti potravin, ale je důležité zvýšit povědomí o této problematice.