10. února
Světový den luštěnin
10. únor je Světovým dnem luštěnin od roku 2019. Jeho vyhlášení předcházel rok 2016 jako Mezinárodní rok luštěnin. Světový den luštěnin má za cíl zvýšit povědomí světové veřejnosti o výhodách a přínosech luštěnin - ať už v konzumaci, nebo produkci. Konzumace luštěnin má také pomoci s naplňováním Cílů udržitelného rozvoje - především konec hladu ve světě.
Světový den luštěnin je důležitý pro udržitelný rozvoj, protože luštěniny jsou zdravé a ekologicky přínosné potraviny. Obsahují hodně proteinů, minerálů a vitaminů, jsou bezlepkové a mají nízký obsah tuku. Pěstování luštěnin je šetrné k životnímu prostředí, spotřebuje méně vody než produkce masa a může se provádět i na méně úrodné půdě. Luštěniny také zvyšují biodiverzitu krajiny a jsou dlouho trvanlivé. Jsou součástí tradičních pokrmů z celého světa, včetně české kuchyně.