18. júna

Deň udržateľnej gastronómie

Deň udržateľnej gastronómie

Gastronómii sa niekedy hovorí umenie jedla. Môže tiež odkazovať na štýl varenia z určitého regiónu. Inými slovami, gastronómia často odkazuje na miestne jedlo a kuchyňu. Udržateľnosť je myšlienka, že sa niečo (napr. poľnohospodárstvo, rybolov alebo dokonca príprava jedla) robí spôsobom, ktorý nie je plytvaním našimi prírodnými zdrojmi a možno v tom pokračovať do budúcnosti bez toho, aby to poškodzovalo naše životné prostredie alebo zdravie

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, kterou určilo 18. červen jako mezinárodní svátek Den udržitelné gastronomie. UNESCO a FAO podporují udržitelnou gastronomii prostřednictvím různých iniciativ, jako je sítě kreativních měst UNESCO, podpora čisté energie pro restaurace a zvyšování povědomí veřejnosti prostřednictvím televizních kanálů a výstav. FAO také propaguje stravu se zelenou kulturou a navrhuje začlenění udržitelnosti do dietních směrnic. UNESCO a FAO uznávají gastronomii jako kulturní projev a vyvíjejí integrovaný přístup k udržitelnosti v zemědělství.

Partneri

Reda
EnviWeb
Kam s ním?
Ukliďme Česko
ÁMOS vision
Philip Morris ČR a.s.
Progresus Invest Holding
RAJAPACK
GREEN Logistics CZ s.r.o.
Bonett Energie a.s.
DHL Supply Chain
SAKO Brno

Copyright Ⓒ 2022 - 2025Miroslav KubásekUkliďme Česko z.s.