18. června

Den udržitelné gastronomie

Den udržitelné gastronomie

Gastronomii se někdy říká umění jídla. Může také odkazovat na styl vaření z určitého regionu. Jinými slovy, gastronomie často odkazuje na místní jídlo a kuchyni. Udržitelnost je myšlenka, že se něco (např. zemědělství, rybolov nebo dokonce příprava jídla) dělá způsobem, který není plýtváním našimi přírodními zdroji a lze v tom pokračovat do budoucna, aniž by to poškozovalo naše životní prostředí nebo zdraví

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, která určuje 18. červen jako mezinárodní svátek Den udržitelné gastronomie. UNESCO a FAO podporují iniciativy, které se zaměřují na udržitelnou gastronomii, jako je sítě kreativních měst UNESCO, podpora čisté energie pro restaurace a zvyšování povědomí veřejnosti. FAO také propaguje stravu se zelenou kulturou a navrhuje začlenění udržitelnosti do dietních směrnic. UNESCO a FAO uznávají gastronomii jako kulturní projev související s přírodní a kulturní rozmanitostí světa a vyvíjejí integrovaný přístup k udržitelnosti v zemědělství.

Partneři

Lush
Reda
EnviWeb
Kam s ním?
Ukliďme Česko
ÁMOS vision
Philip Morris ČR a.s.
Progresus Invest Holding
Seznam.cz
ECOBAT s.r.o.
RAJAPACK
TIERRA VERDE s. r. o.
Komerční banka
GREEN Logistics CZ s.r.o.
SAKO Brno
PR servis České tiskové kanceláře
Penny Market s.r.o.
EKO-KOM
Systém Coca-Cola ČR a Coca-Cola HBC
MUNIPOLIS
Sázíme Česko

Copyright Ⓒ 2022 - 2024Miroslav KubásekUkliďme Česko z.s.