18. června
Den udržitelné gastronomie
Gastronomii se někdy říká umění jídla. Může také odkazovat na styl vaření z určitého regionu. Jinými slovy, gastronomie často odkazuje na místní jídlo a kuchyni. Udržitelnost je myšlenka, že se něco (např. zemědělství, rybolov nebo dokonce příprava jídla) dělá způsobem, který není plýtváním našimi přírodními zdroji a lze v tom pokračovat do budoucna, aniž by to poškozovalo naše životní prostředí nebo zdraví
Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, která určuje 18. červen jako mezinárodní svátek Den udržitelné gastronomie. UNESCO a FAO podporují iniciativy, které se zaměřují na udržitelnou gastronomii, jako je sítě kreativních měst UNESCO, podpora čisté energie pro restaurace a zvyšování povědomí veřejnosti. FAO také propaguje stravu se zelenou kulturou a navrhuje začlenění udržitelnosti do dietních směrnic. UNESCO a FAO uznávají gastronomii jako kulturní projev související s přírodní a kulturní rozmanitostí světa a vyvíjejí integrovaný přístup k udržitelnosti v zemědělství.